Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Νέο ελληνικό μουσείο στο Σικάγο


Ένα νέο ελληνικό μουσείο πρόκειται να κατασκευαστεί στην πόλη του Σικάγου, στις ΗΠΑ, προκειμένου να αντικαταστήσει το ήδη υπάρχον μουσείο, που έχει περιορισμένο χώρο. Το νέο μουσείο, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Σικάγο Τρίμπιουν» αναμένεται να ανοίξει... τις "πύλες" του το 2011. Θα στεγάσει χιλιάδες αντικείμενα- από αρχαία κεραμικά έως και ρούχα από τους πρώτους Έλληνες μετανάστες που έφτασαν στο Σικάγο για να στήσουν εκεί τη νέα τους ζωή, πριν από πολλά χρόνια. Εκεί, οι επισκέπτες θα μπορούν να μάθουν για τις 180 προφορικές ιστορίες (μαρτυρίες) Ελληνοαμερικανών, που αποτελούν σημαντικό "κομμάτι" της ιστορίας των Ελλήνων μεταναστών.

Το μουσείο, στη συμβολή των οδών Χάλστεντ και Βαν Μπούρεν αναμένεται να δώσει νέα πνοή στην περιοχή και να λειτουργήσει ως "τονωτική ένεση" για την ελληνική κοινότητα, που δοκιμάστηκε από μια πυρκαγιά, τον περασμένο μήνα, που είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν διάφορες επιχειρήσεις, με μακρά παρουσία κι ιστορία.

Ο Αριστοτέλης Χαλκιάς, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του μουσείου, δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ότι, το μουσείο είναι ένα έργο, το οποίο περιμένουν με ανυπομονησία οι Έλληνες του Σικάγου.

Το Ελληνικό Μουσείο και Πολιτιστικό Κέντρο του Σικάγου (Hellenic Museum and Cultural Center) ιδρύθηκε το 1983 προκειμένου να προάγει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της αρχαίας και σύγχρονης Ελλάδας. Από το 2004, λειτουργούσε στον τέταρτο όροφο ενός κτιρίου στην οδό 801 Ουόλτερ Άνταμς, όπου στεγάζεται και το εστιατόριο "Τα Ελληνικά Νησιά".

Σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια του μουσείου, Στεφανία Βλαχάκη (Stephanie Vlahakis), το νέο μουσείο θα είναι μοναδικό και στόχος είναι ο εμπλουτισμός της συλλογής, όταν υπάρξει περισσότερος χώρος, κονδύλια για την πρόσληψη περισσότερων φρουρών, αλλά και για την εγκατάσταση των κατάλληλων κλιματιστικών συστημάτων για την προστασία των αρχαίων εκθεμάτων και άλλων ιστορικών αντικείμενων.

Ο χώρος του σημερινού μουσείου δεν επαρκεί για να εκτεθεί το σύνολο της συλλογής του μουσείου, κατά τον τρόπο που θα ήθελαν τουλάχιστον οι ιθύνοντές του, αλλά παρ' όλα αυτά, περισσότεροι από 10.000 επισκέπτες το επισκέπτονται κάθε χρόνο, σύμφωνα με την κ. Βλαχάκη.

Αξιωματούχοι του μουσείου έχουν συγκεντρώσει το ποσό των δέκα εκατομμυρίων δολαρίων (στόχος είναι το ποσό των 25 εκατομμυρίων δολαρίων) για την οικοδόμηση του νέου κτιρίου, που θα στεγάσει το μουσείο. Ο Δήμος του Σικάγο, όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, έδωσε το ποσό των 3,5 εκ. δολαρίων (σ.σ. η χρηματοδότηση έγινε μέσω T.I.F- Tax Increment Financing- πρόκειται για ένα συγκεκριμένο "εργαλείο" χρηματοδότησης δημοσίων έργων, της αμερικανικής οικονομίας, κυρίως από δήμους και κοινότητες) προκειμένου να αγοραστεί η γη, όπου θα ανεγερθεί το νέο μουσείο, το 2001.

Το νέο μουσείο θα είναι μια έξοχη προσθήκη στο πολιτιστικό τοπίο της πόλης, δήλωσε η επικεφαλής του Τομέα Πολιτιστικών Υποθέσεων του Σικάγο, Λόις Βάισμπεργκ. "Τα εθνολογικά μουσεία είναι ένας κοινωνικός θησαυρός", είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως εκεί "καταγράφονται οι ελπίδες, οι αγώνες και τα επιτεύγματα που χαρακτηρίζουν τις κοινότητές μας και τελικά τις ενώνουν μεταξύ τους". Σύμφωνα με την ίδια, η Ελληνική Κοινότητα Σικάγο εργάστηκε επί μακρόν και σκληρά για να υλοποιήσει το όραμα ενός νέου μουσείου.

Ο χώρος όπου θα ανεγερθεί το νέο μουσείο προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες, δήλωσε ο αρχιτέκτονας, Δημήτρης Σταυριανός, ο οποίος σχεδίασε το νέο κτίριο. Όπως εξήγησε, ο νέος αυτός χώρος είναι ανοιχτός από τρεις πλευρές, κάτι που, όπως είπε χαρακτηριστικά, στο Σικάγο είναι δυνατό, μόνο όταν πρόκειται για κτίριο 50 και πλέον ορόφων.

"Κατά τη δική μου οπτική, είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε ένα μουσείο, που θα 'αγκαλιάζει' το παρελθόν, θα ανταποκρίνεται στο μέλλον και θα αναζητά ένα νέο μέλλον", ανέφερε- μεταξύ άλλων- ο κ. Σταυριανός.

Το μουσείο το επισκέπτονται κάθε χρόνο περίπου 4.000 μαθητές, γι' αυτό και μεταξύ των πλούσιων εκθεμάτων, αναμένεται να φιλοξενήσει και εκθέσεις για τους μικρούς του φίλους, όπως "Θεοί, Μύθοι και Θνητοί", μια έκθεση που παρουσιάζεται, σήμερα, στο Παιδικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, στο Μανχάταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου